Controles

Tijd en aandacht voor jou, je partner en eventuele kinderen vinden wij belangrijk in onze begeleiding

Positieve zwangerschapstest!?

Van harte gefeliciteerd!

Zodra je weet dat je zwanger bent kun je contact opnemen met Verloskundigenpraktijk Weert en verwelkomen wij je graag voor de eerste echo en controle bij ons op de praktijk.

In onze begeleiding tijdens de zwangerschap is alles bespreekbaar. Wij proberen jullie zo goed mogelijk voor te lichten over de mogelijkheden en samen maken we daar keuzes in die bij jullie passen. Wij houden hierbij uiteraard de gezondheid van moeder en kind nauwlettend in de gaten. We hebben onze praktijk zo georganiseerd dat we elkaar goed kunnen leren kennen. Tijd en aandacht voor jou, je partner en eventuele kinderen vinden wij belangrijk in onze begeleiding.

Eerste consult bij de verloskundige

Tijdens je eerste consult bij de verloskundige krijg je ook al een echo!

Naast de gezondheid en leefgewoonten van jou en je partner, de gezondheid van familie en het verloop van eventuele vorige zwangerschappen, bevallingen en kraambed, willen we natuurlijk graag van je weten hoe je deze zwangerschap ervaart.

Je krijgt veel informatie van ons, onder meer over leefstijl, over het verloop van de zwangerschap, over de 20 weken echo, over hoe we in de praktijk samenwerken en eventueel over erkennen van het kindje. We vragen je ook of je meer informatie wilt over prenataal onderzoek en of je al weet of je hier gebruik van wilt maken.

Een eerste bijzondere kennismaking met het kindje in je buik.
De verloskundige meet je bloeddruk en je gewicht wordt bepaald. Ook krijg je een leuk informatiekoffertje mee, vol praktische informatie.

Je krijgt laboratoriumformulieren mee om bloed te prikken in het ziekenhuis in Weert. Het bloedonderzoek is een standaard onderzoek dat bij iedere zwangere, elke zwangerschap opnieuw, verricht zal worden. Bij het intakegesprek vertellen we je meer over het bloedonderzoek dat we adviseren.

Aan de volgende zaken moet je zelf denken:

  • Je verzekering melden dat je zwanger bent
  • Kraamzorg regelen (liefst voor 16 weken zwangerschap)
  • Indien nodig de erkenning regelen (liefst voor 24 weken zwangerschap) indien jullie niet getrouwd zijn/geregistreerd partnerschap hebben
  • Bloed laten prikken (als dit nog niet is gedaan) evt i.c.m. NIPT
  • 20 weken echo inplannen in de 19e zwangerschapsweek via www.echoweert.nl
  • Advies: dagelijkse inname van 1 gr calcium, 10 microgram vitamine D en 1 capsule visolie

Vervolgcontroles bij de verloskundige

In onze begeleiding tijdens de zwangerschap is alles bespreekbaar.

Na de eerste controle begeleiden wij je gedurende je hele zwangerschap. Onze praktijk heeft vier verloskundigen. We zorgen ervoor dat je ons alle vier hebt ontmoet tijdens de consulten, zodat je zeker weet dat je een bekend gezicht treft als je gaat bevallen.

Consulten tijdens de zwangerschap
De controles bij de verloskundige duren telkens circa 15 minuten. Tot en met 24 weken zwangerschap zie je één van ons om de vier weken. Van 24 tot 30 weken zwangerschap kom je elke 3 weken op controle en van 30 tot 36 weken zien we je elke twee weken. Vanaf 36 weken tot aan de bevalling kom je wekelijks op controle.

Wat kun je verwachten tijdens de consulten?
Bij de controles wordt je gewicht gecontroleerd en meten we je bloeddruk. Ook beoordeelt de verloskundige de groei en de ligging van je baby. We luisteren naar de harttonen van je baby met behulp van de doptone. Bij sommige controles wordt een echo gemaakt. Onderwerpen als kwaaltjes tijdens de zwangerschap, voeding voor de baby, de locatie waar je wil bevallen en de bevalling zelf plus eventueel het bevalplan zullen tijdens de consulten onderwerp van gesprek zijn. Bij het 30 weken-consult wordt je Hb gecontroleerd. Natuurlijk is er bij elk consult ruimte voor jullie vragen. Als daar aanleiding voor is, krijg je van de verloskundige een laboratoriumformulier mee om het suikergehalte in het bloed te laten bepalen. Urineonderzoek op aanwezigheid van eiwitten verrichten we alleen op indicatie.