KRAAMPERIODE

De eerste zes weken na de bevalling worden de kraamperiode genoemd. In deze tijd leer je je kindje kennen. In de eerste week gebeurd dit samen met ondersteuning van de kraamverzorgster die je alles leert over at je nodig hebt om de eerste weken zoveel mogelijk te genieten van je kindje en van elkaar. Informatie over kraamzorg heb je gekregen tijdens de zwangerschaps tijdens de afspraken.

Voor de één is deze tijd een grote roze wolk; de ander ervaart deze periode soms juist veel spanning, onzekerheid of oververmoeidheid. Het kan zijn dat je direct het vader- of moedergevoel ervaart zodra je kindje is geboren. Het kan ook zo zijn, dat dit gevoel nog even moet groeien. Weet dat dit normale gevoelens kunnen zijn en normaal gesproken ook weer overgaan. Praat hierover, met je kraamverzorgster, familie, vrienden of met ons. Het nieuwe leven met een baby en het herstellen van de bevalling is niet niks en heeft soms (meer) tijd en rust nodig. Indien nodig kunnen wij je informatie geven over gespecialiseerde verloskundige coaches.

Meer informatie is te vinden op de volgende websites:
www.deverloskundige.nl/net-bevallen
www.perfectemoedersbestaanniet.nl

BEGELEIDING

Na de bevalling komen we gedurende de eerste 8 tot 10 dagen nog een aantal keer bij jullie thuis om te horen hoe het met jullie gaat en om de bevalling te bespreken. We overleggen met de kraamverzorgster, denken mee bij vragen of problemen en bieden waar nodig ondersteuning.

Ongeveer 6 weken na de bevalling kom je voor een laatste controle op het spreekuur bij ons. Tijdens de nacontrole bespreken we het verloop van de bevalling en het kraambed. Hoe ervaar je het ouderschap en hoe gaat het met de voeding? We beantwoorden je eventuele vragen, geven advies en praten over onderwerpen die je bezighouden. We controleren je bloeddruk en het ijzergehalte in het bloed nog een keer en indien van toepassing controleren we de wondgenezing. Ook bespreken we de anticonceptie. We vinden het erg leuk als je jullie kindje meeneemt!

VOEDING

De keuze tussen borstvoeding en flesvoeding is aan jullie als ouders. Uit onderzoek is gebleken dat borstvoeding de beste voeding is voor een pasgeborene. Maar dit maakt flesvoeding geen slechte voeding. Het belangrijkste is dat je op basis van de juiste informatie een manier van voeden kiest waar jij je prettig bij voelt. Al tijdens de zwangerschap zullen we je informeren over de verschillen tussen moedermelk en kunstvoeding. Het is aan te raden om jullie te verdiepen in borst- of flesvoeding, waardoor jullie een goede keuze kunnen maken. Wij respecteren jullie keuze!

Meer informatie is te vinden op de volgende websites:
www.borstvoeding.com
www.voedingscentrum.nl

REGELZAKEN

Aangifte

Binnen 3 werkdagen na de geboorte van jullie kindje moet jullie kindje aangegeven worden bij de burgerlijke stand van de gemeente waar je kindje geboren is. Hiervoor moet je een geldig legitimatiebewijs van de aangever meeneme en evt een trouwboekje of akte van erkenning.
Meer informatie is te vinden op www.weert.nl en www.nederweert.nl.

Hielprik

In de eerste week na de geboorte wordt bij jullie kindje de hielprik verricht. De screening van het bloed uit de hielprik levert belangrijke informatie op over een aantal ernstige aandoeningen. Vroegtijdige opsporing hiervan is belangrijk om schade aan de gezondheid van je kindje te voorkomen of te beperken.
Meer informatie is te vinden op www.rivm.nl/hielprik.

Gehoorscreening

De gehoortest wordt meestal in combinatie met de hielprik uitgevoerd. Dit is een methode om gehoorverlies op te sporen. Een goed gehoor is belangrijk voor de ontwikkeling van taal en het goed leren praten. Hoe eerder een slecht gehoor wordt ontdekt, hoe beter vaak de behandelingsmogelijkheden.
Meer informatie is te vinden op www.rivm.nl/gehoorscreening.