Kraamtijd
Genieten met jullie baby.
Kraamperiode
Je kindje leren kennen
De eerste zes weken na de bevalling worden de kraamperiode genoemd. In deze tijd leer je je kindje kennen. In de eerste week gebeurd dit samen met ondersteuning van de kraamverzorgster. Zij leert je alles over wat je nodig hebt om de eerste weken zoveel mogelijk te genieten van je kindje en van elkaar. Informatie over kraamzorg heb je gekregen tijdens de controles gedurende de zwangerschap.
Voor de één is deze tijd één grote roze wolk. De ander ervaart in deze periode soms juist veel spanning, onzekerheid of oververmoeidheid. Het kan zijn dat je direct het vader- of moedergevoel ervaart zodra je kindje is geboren. Het kan ook zo zijn dat dit gevoel nog even moet groeien. Weet dat dit normale gevoelens kunnen zijn en normaal gesproken ook weer overgaan. Praat hierover, met je kraamverzorgster, familie, vrienden of met ons. Het nieuwe leven met een baby en het herstellen van de bevalling is niet niks en heeft soms (meer) tijd en rust nodig. Indien nodig kunnen wij je informatie geven over gespecialiseerde verloskundige coaches.
Meer informatie is te vinden op de volgende websites:
www.deverloskundige.nl/net-bevallen
www.perfectemoedersbestaanniet.nl
Tips voor in en na het kraambed
Begeleiding
Wat houd je bezig
Na de bevalling komen we gedurende de eerste 8 tot 10 dagen nog een aantal keer bij jullie thuis om te horen hoe het met jullie gaat en om de bevalling te bespreken. We overleggen met de kraamverzorgster, denken mee bij vragen of problemen en bieden waar nodig ondersteuning.
Ongeveer 6 weken na de bevalling kom je voor een laatste controle op het spreekuur bij ons. Tijdens de nacontrole bespreken we het verloop van de bevalling en het kraambed. Hoe ervaar je het ouderschap en hoe gaat het met de voeding? We beantwoorden je eventuele vragen, geven advies en praten over onderwerpen die je bezighouden. Vaak is het fijn om de nacontrole af te spreken bij de verloskundige die ook bij je bevalling is geweest. Voor een afspraak kun je het beste na je kraamweek met ons bellen. We plannen dan een afspraak voor je in en hopen je samen met je kindje op de nacontrole te zien.
Grijze wolk
Als je merkt dat je er zelf niet uitkomt, wacht dan niet langer met naar de huisarts te gaan. Er is hulp voor je!
Anders is het, als zo’n ‘babyblues’ langer dan een paar dagen blijft voortduren. Bij ongeveer 1 op de 10 van alle jonge moeders met een babyblues treedt er geen verbetering op. Je hebt geen macht meer over je gevoelens, je voelt je hopeloos heen en weer geslingerd tussen allerlei emoties. Je vindt jezelf waardeloos en verliest het contact met je omgeving, omdat je het gevoel hebt helemaal alleen te staan met je narigheid.
Tot overmaat van ramp komen daar al gauw schuldgevoelens bij, je komt tot niets, je beleeft geen vreugde meer aan de dingen waar je vroeger plezier in had. Daarbij is het ergste dat je ook geen vreugde meer beleeft aan je kind. En omdat je er zeker van bent dat niemand dat kan begrijpen, probeer je dat maar liever voor je omgeving te verzwijgen.
Voeding
Kies een manier van voeden waar jij je prettig bij voelt.
De keuze tussen borstvoeding en flesvoeding maken jullie als ouders. Uit onderzoek is gebleken dat borstvoeding de beste voeding is voor een pasgeborene. Maar dit maakt flesvoeding geen slechte voeding. Het belangrijkste is dat je op basis van de juiste informatie een manier van voeden kiest waar jij je prettig bij voelt. Al tijdens de zwangerschap zullen we je informeren over de verschillen tussen moedermelk en kunstvoeding. Het is aan te raden om je te verdiepen in borst- of flesvoeding, waardoor je een goede keuze kunnen maken. Wij respecteren jullie keuze.
Meer informatie is te vinden op de volgende websites:
www.borstvoeding.com
www.voedingscentrum.nl
Regelzaken
Aangifte
Binnen 3 werkdagen na de geboorte moet je kindje aangegeven worden bij de burgerlijke stand van de gemeente waar je kindje geboren is. Hiervoor moet je een geldig legitimatiebewijs van de aangever meenemen en eventueel een trouwboekje of akte van erkenning.
Meer informatie is te vinden op www.weert.nl en www.nederweert.nl.
Hielprik
In de eerste week na de geboorte wordt bij je kindje de hielprik verricht. De screening van het bloed uit de hielprik levert belangrijke informatie op over een aantal ernstige aandoeningen. Vroegtijdige opsporing hiervan is belangrijk om schade aan de gezondheid van je kindje te voorkomen of te beperken.
Meer informatie is te vinden op www.rivm.nl/hielprik.
Gehoorscreening
De gehoortest wordt meestal in combinatie met de hielprik uitgevoerd. Dit is een methode om gehoorverlies op te sporen. Een goed gehoor is belangrijk voor de ontwikkeling van taal en het goed leren praten. Hoe eerder een slecht gehoor wordt ontdekt, hoe beter vaak de behandelingsmogelijkheden.
Meer informatie is te vinden op www.rivm.nl/gehoorscreening.
EHBO?
Wist je dat er ieder jaar duizenden kinderen op de Spoedeisende Hulp belanden door ongelukken die in en rondom het huis gebeuren? Als ouder kun jij vast eerste hulp aan je kindje verlenen en erger letsel voorkomen. Wil je weten hoe je dit het beste kunt doen? Boek één van de cursussen via EHBO voor Baby’s en Zuigelingen .