Lifestyle
Leefstijl en gezondheid tijdens de zwangerschap hebben een grote invloed op de ontwikkeling van je kindje.
Voeding
Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten.
Eten voor twee is niet nodig, maar lijnen tijdens de zwangerschap is niet verstandig. Voor adviezen omtrent een gezond eetpatroon kun je terecht op www.voedingscentrum.nl. Het voedingscentrum heeft ook een app voor op je telefoon, de ZwangerHap, waarin je precies kan terugvinden wat je wel of niet mag eten en die je waarschuwingen geeft als er bijvoorbeeld bacteriën in bepaalde producten zijn aangetroffen.
Ongemakken
Het hoort erbij, maar kan wel erg vervelend zijn!
Tijdens de zwangerschap kun je last van allerlei kwaaltjes en ongemakken krijgen. Hieronder staan de meest voorkomende beschreven. Kwaaltjes en ongemakken horen bij de zwangerschap. Heb je erg veel last? Bespreek dit dan met ons tijdens de controles, dan kunnen we kijken of er iets aan te doen is.
Hoe kom ik eraan?
Al vroeg in de zwangerschap zorgt het hormoon progesteron voor de verweking van je bekken. De drie botten waaruit je bekken is opgebouwd gaan losser zitten ten opzichte van elkaar. Dit is nodig om de baby tijdens de bevalling meer ruimte te geven.Hoe kom ik eraf?
Probeer zo veel mogelijk symmetrische bewegingen te maken. Niet te grote stappen, houd het bekken recht. En ga zo min mogelijk met je benen over elkaar zitten. Bespreek je klacht met ons, wij kunnen tips geven en je eventueel verwijzen naar onze mensendiecktherapeute of manueel therapeute die wonderen verrichten bij bekkenklachten. Wikkel een sjaal of band strak om je bekken. Tips bij verschillende houdingen in de zwangerschap: App Rost Moves Mamas.Hoe kom ik eraan?
Maagzuur ontstaat meestal wanneer de baby wat groter is en van binnenuit tegen de maag zit te schoppen of met zijn hoofdje of kontje zit te duwen. Neem hierbij het verslappen van de sluitspier mee, die de slokdarm afsluit van de maag, en de kwaal maagzuur is geboren.Hoe kom ik eraf?
Het kan helpen om vaker kleine beetjes te eten, de maag als het ware niet te veel op te vullen. Probeer een tijdje minder gekruid te eten, of minder zure dingen tot je te nemen. Probeer uit wat de maagzuur bij jou erger maakt en schrap dat uit je dieet. Af en toe een Rennie, Gaviscon of een andere maagzuurremmer nemen is geen probleem. Liever een goede nachtrust met een pilletje dan de hele nacht stress van het zuur.Hoe kom ik eraan?
Slecht slapen komt vaak door verschillende kwaaltjes; rugpijn, maagzuur, piekeren. Maar, het ondiep slapen en soms uren wakker liggen is ook een gewenning voor de tijd die komen gaat: de onderbroken slaap die je zult krijgen omdat je kindje ook ’s nachts gevoed wil worden. Je bent als het ware in training.Hoe kom ik eraf?
Ga allereerst na of je in rust aan de nacht begint. Zijn er dingen die je bezig houden? En zit niet tot laat op je telefoon. De belangrijkste tip die we hier kunnen geven is: accepteer het en raak niet in paniek in de nacht. Je zult zien hoe goed je je overdag nog voelt op slechts een paar uur slaap. Kijk of je een middag dutje kunt doen. Herhaal voor jezelf de mantra: Ik lig hier goed, warm en veilig, ik rust heus wel uit. De stressvolle of sombere gedachten in de nacht, het piekeren, komt trouwens omdat je ’s nachts geen endorfines aanmaakt. Het kan helpen om dit tegen jezelf te zeggen: er is niet echt iets aan de hand, ik zit gewoon even laag in mijn endorfines. Morgen ziet de wereld er weer een stuk beter uit. En zorg in ieder geval dat je comfortabel ligt. (zie ook: app App Rost Moves Mamas)Hoe kom ik eraan?
Ook hier is weer het hormoon progesteron de boosdoener. Die zorgt ervoor dat je darmen trager samenknijpen en dus voor obstipatie.Hoe kom ik eraf?
Drink veel: 2 liter per dag Eet voldoende vezels: 2 stuks fruit en 250 gram groenten per dag Neem de tijd voor toiletbezoek en zet de voeten wat omhoog. Dan kan de spierband die om de onderkant van je darmen zit ontspannen en komt de ontlasting makkelijker.Hoe kom ik eraan?
Vaak worden aambeien veroorzaakt door het te hard druk geven tijdens de ontlasting. De ontlasting is in de zwangerschap vaak wat steviger, en je weefselstructuur is wat verslapt door de progesteron. Deze combinatie zorgt voor het makkelijk ontstaan van aambeien.Hoe kom ik eraf?
Voor deze kwaal zijn eigenlijk dezelfde tips van toepassing als bij obstipatie. Curanol, een aambeienzalf, kan wat verlichting geven. Meestal verdwijnen de aambeien vanzelf weer in de weken na de bevalling. Neem bij ernstige klachten altijd contact op met de huisarts.Hoe kom ik eraan?
Ook hier is progesteron de oorzaak. De verweking die dit hormoon geeft, beperkt zich helaas niet alleen tot je bekken, ook de wanden van je bloedvaten moeten eraan geloven. Dit in combinatie met de verhoogde druk in je benen door een baby in je buik, zorgt ervoor dat je aderen als het ware hun vorm verliezen en je spataderen krijgt..Hoe kom ik eraf?
Ergens op de dag een half uurtje met de benen omhoog liggen. Goed voor aderen, bekkenbodem en baby. In de avond de benen omhoog. Als je lang moet staan, bij voorbeeld in de rij in de supermarkt, lopen op de plaats. De beenspieren duwen het bloed omhoog, waardoor er minder druk in de vaten is. Eventueel steunkousen aan laten meten. Bespreek dit even met je verloskundige.Hoe kom ik eraan?
Misselijkheid komt vooral voor in de eerste en de laatste periode van de zwangerschap. In de eerste periode is het hormoon HCG de veroorzaker. Later komt het vooral omdat de maag zich moeilijk kan legen door de grootte van de baby.Hoe kom ik eraf?
Een licht ontbijtje op bed wil nog wel eens helpen. Eet gedurende de dag kleine beetjes. Probeer wat meer gember te eten of gember thee te drinken. Doe rustig gaan, neem je rust. Vrouwen die te hard werken of veel stress hebben, hebben vaak meer last van misselijkheid dan vrouwen die een rustiger leven leiden. Wanneer je veel moet overgeven, bespreek dit dan met ons. Dan kunnen we kijken wat we voor je kunnen doen. Soms kan medicatie via de huisarts helpen.Hoe kom ik eraan?
Zwanger zijn en een kind krijgen is een hele grote gebeurtenis in het leven van een vrouw. Ook hormonaal verandert er veel in je lichaam. Sommige vrouwen hebben daar meer last van dan anderen. Het komt regelmatig voor dat vrouwen zich in de zwangerschap somber, snel geïrriteerd, angstig en/of gestrest voelen.Hoe kom ik eraf?
Praat erover met mensen die je vertrouwt. Praat erover met ons. Weet dat je niet de enige bent. Neem de tijd en rust voor je zwangerschap. Kijk of een cursus mindfullness of mindfullness voor zwangeren iets voor je is. Dit is bewezen werkzaam bij somberheid en angstgevoelens. Als je het gevoel hebt dat je extra hulp nodig hebt, bespreek het met ons.Hoe kom ik eraan?
Vooral in het begin van de zwangerschap kun je zo extreem moe zijn. Het kan voelen alsof iedere cel in je lichaam moe is en je zelfs na een nacht goed slapen nog vermoeid wakker wordt. De oorzaak ligt in de enorme veranderingen die plaatsvinden in je lichaam. Je lijf schreeuwt als het ware om rust. Aan het eind van de zwangerschap, vaak na zo’n 25 weken, kan er weer een periode van meer vermoeidheid komen. Maar deze voelt anders: alsof je een zware rugzak met je mee moet slepen de hele dag. Vermoeiend!Hoe kom ik eraf?
Gun jezelf rust. Ga midden op de dag even liggen. Zo goed voor je lichaam en je baby. Ga slapen als het kan, schaam je vooral niet. Het zijn juist de sterke vrouwen die goed voor zichzelf durven te zorgen. Neem af en toe een snipperdag van je werk. Laat een ander maar bionic woman spelen, jij zorgt goed voor jezelf en je kind.Hoe kom ik eraan?
Je baarmoeder zit vast aan banden. Door het groeien van de baarmoeder, rekken die banden wat op, en dat voel je! Vooral bij plotselinge bewegingen en niezen of hoesten voel je een scherpe steek rechts of links in je onderbuik.Hoe kom ik eraf?
Rustig omdraaien in bed, evt buik vasthouden. Eerst even op je zij draaien als je moet niezen of hoesten. Warmte kan helpen, zoals een warme kruik of ontspannen in een warm bad. Heb je veel last van bandenpijn, bespreek dit dan met ons. Soms kan ook hier een verwijzing naar een bekkenspecialist helpen.Hoe kom ik eraan?
Weer die progesteron! Nu zorgt hij weer voor verwekingen van de spiertjes die de urine in de blaas vast moeten houden. Resultaat: bij hoesten, niezen, rennen, springen of gewoon spontaan, verlies je wat urine.Hoe kom ik eraf?
Tja, niet hoesten, niezen, rennen of springen. Mocht je toch echt moeten, knijp je bekkenbodemspieren erbij aan. Dit doe je door als het ware je vagina naar boven je buik in te trekken. Train je bekkenbodem. Waarbij het goed leren ontspannen net zo belangrijk is als het aanspannen. Mocht je dit lastig vinden, vraag ons om advies. Online tips: Apps: Bekkenbodem appWerk
Je rechten en plichten op het werk tijdens je zwangerschap.
Wanneer vertel je op je werk dat je zwanger bent? Mag je tijdens werktijd naar de verloskundige? En moet je voorzorgsmaatregelen nemen op je werk nu je zwager bent? Als zwangere krijg je te maken met rechten en plichten op je werk.
Tips
"Veiligheid gaat boven alles"