Bijgewerkt 20-03-2020

Beste cliënten en partners

Het corona-virus heeft ons allemaal in z’n greep. Graag delen we met jullie belangrijke informatie en adviezen vanuit het RIVM en onze beroepsvereniging KNOV.

Belangrijk om te weten is dat het virus, zo ver bekend, hetzelfde verloop heeft bij een zwangere als bij een niet-zwangere. Er is geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijking door infectie met dit virus.

In verband met de aangescherpte maatregelen rondom het coronavirus willen we jullie vragen bij (lichte) griepverschijnselen, verkoudheid, keelpijn, hoesten of koorts (38 graden of hoger) niet naar de praktijk te komen, maar telefonisch contact met ons op te nemen.

De situatie en de maatregelen veranderen dagelijks. We baseren ons op richtlijnen van het RIVM en de KNOV en zullen onderstaande instructies zo actueel mogelijk houden.

Bijgewerkt 20-03-2020

Instructies

Vanuit RIVM en KNOV richtlijn zijn verloskundigen zijn genoodzaakt extra maatregelen te nemen, om de risico’s voor iedereen zo laag mogelijk te houden. Deze maatregelen zijn:

Spreekuur

Het aantal en tijdsduur van de contacten en contactmomenten wordt geminimaliseerd. Dit betekent praktisch:

 • We geven de komende tijd geen hand op het spreekuur.
 • De zwangeren komt alléén op controle. Zonder partner of kinderen.
 • De frequentie van de controles wordt verminderd. Het controleschema wordt als volgt:
  – Echo/counseling: telefonisch, kort praktijkbezoek voor medisch noodzakelijke echo.
  – Intake: telefonisch en vervolgens kort praktijkbezoek voor medisch noodzakelijke echo.
  – 16 weken: Telefonisch vooraf, kort praktijkbezoek.
  – tussen 16-20 weken: Telefonisch vooraf, in principe geen praktijkcontrole tenzij dit medisch noodzakelijk is.
  – 20 weken echo: ook hierbij moet de zwangere alleen komen.
  – tussen 27-41 weken: Telefonisch vooraf, kort praktijkbezoek om de groei en ligging van de baby te beoordelen, hartje te luisteren en bloeddruk te meten. Groeiecho’s en liggingecho’s zullen doorgaan. Wel zal de frequentie van de controles minder zijn. Controles tot 35 weken a 4 weken. Controles tussen de 37 – 41 weken a 2 weken.
 • Wij nemen van tevoren telefonisch contact met jullie op, omdat er altijd een reden kan zijn, van dit advies af te wijken.
 • Indien je zelf denkt dat je controle niet persé noodzakelijk is, vragen we je te bellen tijdens onze spreekuren, om een inschatting te maken, of de controle kan vervallen.
 • Controles die wel plaatsvinden, worden zo kort mogelijk gehouden. Dit betekent dat we alleen je bloeddruk en je buik controleren. Informatie-uitwisseling en vragen beantwoorden we telefonisch.
 • Er zal in verband met de hygiëne geen speelgoed en tijdschriften in de spreek- en wachtkamers liggen.
 • Vermijd contact met anderen in de wachtkamer door afstand te houden.

Echo’s

De vroege echo bij de counseling en de intake rond 11-12 wk zal gewoon uitgevoerd worden. Alle zwangeren dienen alleen te komen zonder partner of kinderen.
De 20 weken echo zal ook gewoon plaatsvinden. Ook hierbij dienen alle zwangeren alleen te komen zonder partner of kinderen. Wel bestaat de mogelijkheid uiteraard om zelf de partner via FaceTime/WhatsApp beeldbellen te laten deelnemen. We begrijpen dat dit impact heeft en verdrietig kan zijn. Ook voor ons is dit moeilijk om te verzoeken maar op dit moment hebben we geen keus.
Wat groei-echo’s betreft, wordt het beleid aangepast. Alleen de medisch noodzakelijke echo’s zullen gemaakt gaan worden. Wij nemen als praktijk contact met de zwangere op om de planning eventueel aan te passen.
Pretecho’s zoals geslachtsbepaling, 2D of 3/4D op verzoek kunnen helaas niet doorgaan.
Belangrijk: alle medisch gezien noodzakelijke echo’s, zullen dus gewoon plaatsvinden!

Bevalling

 • De keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling blijft, tenzij het medisch gezien noodzakelijk is dat je in het ziekenhuis bevalt. We kunnen de plaats van de bevalling opnieuw met je bespreken, ook met het oog op de bezetting van ziekenhuisbedden en de druk op het ziekenhuispersoneel.
 • Ongeacht of je in het ziekenhuis of thuis gaat bevallen, mag er alleen je partner of één andere begeleider bij de geboorte aanwezig zijn.
 • Kraamvisite na de bevalling is niet mogelijk in het ziekenhuis. Bezoek aan de kraamvrouw is enkel toegestaan voor de partner.
 • Moet je langer in het ziekenhuis blijven, dan gelden de regels die in het ziekenhuis worden gehanteerd.
 • Indien je positief getest bent voor het Coronavirus zal de gynaecoloog je bevalling gaan begeleiden om optimale veiligheid te geven voor zorgverleners. Indien partners positief getest zijn mogen deze niet bij de bevalling aanwezig zijn.

Kraambed

 • Kraamvisites doen wij zoveel mogelijk telefonisch of via videobellen, indien dit medisch verantwoord is.
 • Wanneer we wel op kraamvisite komen willen we zo min mogelijk andere mensen treffen, dus graag geen visite aanwezig in huis als de verloskundige langs komt.
 • Vraag het kraambezoek alleen langs te komen als ze geen ziekteverschijnselen hebben en liefst als de kraamverzorgende weg is.
 • Wanneer jij of een van je huisgenoten klachten ontwikkelt, willen wij daar graag over gebeld worden.

BELANGRIJK

Bevallingen en spoedconsulten gaan uiteraard gewoon door! Ook voor dringende vragen, kunnen jullie altijd bellen.

We vragen jullie altijd door te geven indien jullie (of gezinsleden) klachten van verkoudheid of verhoging/koorts hebben!

Wij zijn bereikbaar op ons reguliere telefoonnummer 0495-537130.

Tot slot, lieve mensen, vinden we het belangrijk dat jullie weten dat ook wij deze restricties enorm vervelend vinden. Zoals jullie weten nemen wij ons vak heel serieus en hebben wij het geven van goede zorg hoog in het vaandel staan. Echter is jullie, en onze, gezondheid zo belangrijk dat we helaas genoodzaakt zijn tot deze restricties.

Schroom echter niet om ons te bellen bij vragen, we zijn er voor jullie!