De bevalling

Wij staan open voor alle soorten bevallingen.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding op je bevalling zorgt er doorgaans voor dat je meer ontspannen kunt bevallen.

In de meeste gevallen zorgt een goede voorbereiding er ook voor dat je met een beter gevoel op terug zult kijken op de bevalling. Wij hopen je in deze maanden zodanig te begeleiden dat je met vertrouwen in je lichaam en in jullie kindje de bevalling tegemoetziet. Tijdens de bevalling zullen wij je begeleiden op een manier die jij en je partner prettig vinden. We hebben daar tijdens de afspraken dan al over gesproken en tijdens de bevalling coachen en moedigen we je aan om ook dan je wensen kenbaar te maken. We zullen er voor jullie zijn als je ons nodig hebt en ons even terugtrekken als jullie daar behoefte aan hebben. Onze rol is het begeleiden van een barende en haar partner en het inschatten van risico’s.  In veel gevallen is onze rol kleiner dan je misschien zou verwachten. En precies dan staan jullie in je kracht.

Wij staan open voor alle soorten bevallingen, daartoe behoren ook badbevallingen, verticale bevallingen, bevallingen op een baarkruk etc. Heb je wensen, bespreek dit met ons!

Thuis of poliklinisch?

Alle mogelijkheden zijn even veilig.

Een van de dingen waar we het gedurende de zwagerschap over zullen hebben is de plaats van de bevalling. Heb je een zwangerschap zonder complicaties of medische noodzaak dan kun je zelf kiezen of je thuis of poliklinisch wilt bevallen. Alle mogelijkheden zijn dan even veilig. Het is belangrijk dat je de plaats kiest waar jij en je partner je ontspannen voelen, daar beval je namelijk het best.

Geboorteplan

Jij mag kiezen hoe en waar jij wilt bevallen.

Zo lang er geen bijzonderheden zijn, hebben jij en je partner de regie. Jij mag kiezen hoe en waar jij wilt bevallen. Wanneer er wel bijzonderheden zijn, gaan wij met je in gesprek. We vertellen je wat de bijzonderheid inhoudt en geven je advies. Vervolgens kies jij hoe je de zorg wilt. Als je wilt maak je een geboorteplan, dit moet niet. Het geboorteplan is een middel om na te denken en te praten over wat jullie fijn zouden vinden bij de bevalling. Het staat je vrij om je wensen hierin op te schrijven. Als je dit wilt, wil je het dan naar ons mailen rond 34 weken. Dan kunnen we het de volgende afspraak met jullie bespreken. Op de website van www.deverloskundige.nl vind je een format van een geboorteplan.

Omgaan met pijn

Door te leren ontspannen kan je beter omgaan met de pijn tijdens de bevalling.

In de loop van de zwangerschap zul je steeds meer gaan nadenken over de bevalling. En ook over de pijn van de bevalling, want een bevalling doet pijn.

Het is heel moeilijk om al voor de bevalling te voorspellen hoeveel pijn je zult hebben. Elke bevalling is anders en ook de manier waarop je omgaat met de pijn verschilt per persoon. Er zijn veel factoren van invloed op jouw ervaring van baringspijn, zoals bijvoorbeeld biologische, psychologisch en sociale factoren. De pijn zorgt er o.a. voor dat er bepaalde ‘stress’-mechanismen in je lichaam worden geactiveerd die nodig zijn om te kunnen bevallen. Probeer bij jezelf na te gaan welke dingen jou goed helpen om zoveel mogelijk te kunnen ontspannen tijdens de bevalling en de pijn te kunnen verdragen. We praten hier nog verder over door tijdens de afspraken op de praktijk en geven je dan ook informatie over de verschillende vormen van zwangerschaspbegeleiding zoals yoga. Ook informeren we je dan over de verschillende soorten pijnbestrijding die mogelijk zijn.

Meer informatie kan je nalezen in de folder bevalling.

Beladviezen

Heb je zorgen of wil je met ons overleggen? We staan altijd voor je klaar.

Rond 34 weken zwangerschap krijg je van ons op de praktijk informatie over de bevalling en over het moment waarop je ons moet bellen.

Bel ons altijd bij:

  • Ongerustheid
  • Weinig of geen kindsbewegingen na 28 weken
  • Helder rood bloedverlies
  • Weeën of vruchtwaterverlies voor 37 weken

Tussen de 37 en 42 weken:

  • Weeën iedere 4-5 minuten gedurende 1 uur (tenzij je andere instructies van ons hebt gekregen)
  • Groen of bruin vruchtwater
  • Vruchtwaterverlies bij een niet ingedaald hoofdje
  • Helder vruchtwater zonder verdere bijzonderheden: bel tussen 8.00 en 21.00 u.

Bel altijd 0495-537130 als je twijfelt en graag met ons wil overleggen!

Neem contact op

Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij z.s.m. contact met je op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt