Voeding
De keuze tussen borstvoeding en flesvoeding is aan jullie als ouders. Uit onderzoek is gebleken dat borstvoeding de beste voeding is voor een pasgeborene. Maar dit maakt flesvoeding geen slechte voeding. Het belangrijkste is dat je op basis van de juiste informatie een manier van voeden kiest waar jij je prettig bij voelt.

Voordelen van borstvoeding voor de baby
Het advies van de World Health Organisation (WHO) is om de baby, indien mogelijk, in de eerste periode borstvoeding te geven. Voor een goede start van de borstvoeding is het handig om je in de zwangerschap al voor te bereiden. Er is veel informatie te vinden op internet, waaronder filmpjes die laten zien hoe je moet aanleggen.
Moedermelk bevat afweerstoffen die je kind beschermen tegen ziekten en infecties. De eerste melk (colostrum) is een eerste vorm van afweeropbouw. Ook bevat moedermelk veel stoffen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel en de hersenrijping van je baby. Een baby die moedermelk krijgt, heeft minder kans op bijvoorbeeld oorontsteking, luchtweg- en darminfecties, het ontwikkelen van allergieën en voedselovergevoeligheid. Luieruitslag en ook eczeem komen beduidend minder vaak voor bij borstgevoede baby’s. Het drinken van je baby aan de borst bevordert een goede kaakontwikkeling en bepaalt daardoor mede de ontwikkeling van het gezicht, het gebit en zelfs de spraak. Borstgevoede baby’s hebben minder kans op wiegendood. Baby’s die moedermelk krijgen hebben minder last van obstipatie (harde ontlasting). Moedermelk is altijd beschikbaar, altijd op temperatuur, is steriel, licht verteerbaar, kan niet bederven en geeft geen afval.

Voordelen van borstvoeding voor de moeder
Als je borstvoeding geeft, herstelt de baarmoeder sneller en doordat je menstruatie een tijd kan uitblijven, is er minder kans op bloedarmoede. Bovendien heeft het geven van borstvoeding een positieve invloed op het herstellen van je figuur. Het langdurig geven van borstvoeding vermindert de kans op borstkanker en eierstokkanker. Op termijn vermindert de kans om op latere leeftijd osteoporose te krijgen (kalkverlies en daardoor zwakkere botten).
Het geven van borstvoeding is in het begin iets wat je moet leren en waaraan jij en je kind moeten wennen. Hoewel het lijkt of de rol van de vader daardoor kleiner is, kan juist zijn rol ontzettend belangrijk zijn. Hij kan je helpen met aanleggen, de baby wiegen, verzorgen, baden, troosten en ’s nachts uit bed halen en weer terug brengen enz.

Beginnen met borstvoeding
De meeste baby’s hebben het eerste uur na de geboorte een sterke zuigreflex en zijn erg helder. Wacht tot de baby begint te zoeken en te smakken en leg hem dan aan. Als je de baby snel na de geboorte kunt aanleggen, komt de borstvoeding sneller op gang. Bovendien leert hij juist in dit uur hoe hij goed uit de borst kan drinken. In de rest van de kraamweek, als je baby soms erg slaperig kan zijn, heeft hij daar profijt van.
Probeer de eerste 24 uur minstens elke 2 tot 3 uur aan te leggen, liefst beide borsten. Zo komt de borstvoeding het snelst op gang. Leg je baby minimaal 8 tot 12x per 24 uur aan, probeer verder niet op schema te voeden, maar voed je baby zodra hij wakker wordt of erom vraagt.

Flesvoeding
Flesvoeding is een goed alternatief voor als je geen borstvoeding kan of wilt geven. Jij en je partner nemen deze beslissing. Het is daarom ook niet nodig om deze keuze aan wie dan ook te verantwoorden. Koop voor een pasgeboren baby altijd zuigelingenvoeding nummer 1. Er zijn vele merken flesvoeding te koop. Ze verschillen qua prijs en toevoegingen. Er is geen merk dat wij adviseren, alle kunstvoeding in Nederland voldoet aan de standaardeisen. Verander niet te vaak van merk omdat baby’s daar soms last van hebben. Er zijn vele soorten flessen. Het verschilt erg per baby welke fles het beste is. Koop daarom niet meteen veel flessen tegelijk totdat je weet welke fles–speen–combinatie goed bevalt. Koop voor de eerste week 2 verschillende flessen en spenen en ontdek welke het beste bij jullie kindje past. Let erop: koop altijd een speen voor een pasgeborene voor de eerste weken. Voed je baby afwisselend per arm om een mogelijke voorkeurshouding te voorkomen. Laat het liefst maar 1 of 2 personen steeds de fles geven, teveel wisseling kan te onrustig zijn voor je baby. Leg je baby regelmatig met zijn huid tegen jouw huid, uit onderzoek is gebleken dat huid op huid contact ervoor zorgt dat de baby blijer is, de temperatuur van de baby stabieler is, het hart en de ademwaarden stabieler en normaler zijn en de bloedsuikers van de baby hoger zijn.