Heb je een zwangerschap zonder complicaties, dan kun je zelf kiezen of je thuis of poliklinisch wilt bevallen. Bij een poliklinische bevalling beval je in het ziekenhuis op de zogenaamde ‘open verloskamer’, onder leiding van de verloskundige. Het is belangrijk dat je de plaats kiest waar jij en je partner je ontspannen voelen, daar beval je namelijk het best.

Thuisbevalling
Een thuisbevalling heeft als voordeel dat je in je eigen, vertrouwde omgeving bent. Je kunt zelf bepalen hoe je wilt bevallen, op bed, in bad of op de baarkruk. Als je bevalling is begonnen, komt de verloskundige bij je langs. Zodra de geboorte van de baby binnen enkele uren te verwachten is, zal de verloskundige besluiten bij je te blijven om je verder te begeleiden. De kraamverzorgster wordt dan ingeschakeld, en alle benodigde spullen worden klaar gezet. Na de bevalling zal de kraamverzorgster nog enkele uren blijven om alles op te ruimen, je te helpen met douchen, de baby te verzorgen en je te helpen met voeden.

Benodigdheden thuisbevalling
Wat je nodig hebt voor een thuisbevalling kun je vinden bij Voorbereiding.

Poliklinisch bevallen
Je kunt ook kiezen voor een poliklinische bevalling, onder leiding van de verloskundige op de ‘open verloskamer’. De bevalling kun je zien als een verplaatste thuisbevalling. De verloskundige begeleidt je bevalling. Als je verloskundige het nodig vindt, wordt er een gynaecoloog bijgehaald maar dit is zeker niet vanzelfsprekend. Meestal begeleidt de verloskundige je tot en met de geboorte van je baby. Voor een poliklinische bevalling bestaat een eigen bijdrage die in sommige gevallen vergoed wordt door de verzekering. Wil je weten hoe dit bij jouw verzekeraar geregeld is, neem dan even contact op met de zorgverzekeraar. Bij verwijzing naar de gynaecoloog beval je op medische indicatie in het ziekenhuis: dan vervalt de eigen bijdrage voor een poliklinische bevalling.
Ook een poliklinische bevalling begint thuis. De verloskundige overlegt met jou over het moment dat we naar het ziekenhuis gaan. Meestal is dat als de weeën goed op gang zijn gekomen en je over de helft van de ontsluitingsfase bent. Een reden om poliklinisch te bevallen, kan zijn dat je je daar prettiger bij voelt. Of misschien zijn er omstandigheden waardoor thuis bevallen niet ideaal is. Op het moment dat we besluiten om naar het ziekenhuis gaan, bellen wij naar het ziekenhuis om een verloskamer te reserveren en naar het kraamcentrum voor een kraamverzorgster die komt assisteren tijdens de bevalling. Soms moeten we, door drukte op de verloskamers of kinderafdeling, uitwijken naar een ander ziekenhuis. Tijdens een poliklinische bevalling beschikken we over dezelfde instrumenten en hulpmiddelen als bij een thuisbevalling. Na een bevalling zonder complicaties kun je enkele uren later weer naar huis.