Het is natuurlijk heel leuk om via een echo een kijkje te kunnen nemen bij de baby in je buik. Behalve leuk is echoscopie ook heel nuttig: de verloskundige kan op basis van echoscopie de duur van je zwangerschap vaststellen. Ook krijgen wij door het maken van een echo een goed beeld van de ligging, de groei en de ontwikkeling van de baby. Bij onze verloskundigenpraktijk is moderne echoapparatuur aanwezig, zodat wij de echo’s zélf kunnen uitvoeren. Fijn voor jou, en ook voor ons. Zo zijn we nog meer betrokken bij je zwangerschap. De hieronder beschreven echo’s worden standaard uitgevoerd in onze verloskundigenpraktijk. Soms kan het nodig zijn (op indicatie) om aanvullend echoscopisch onderzoek te laten verrichten. Hiervoor verwijzen we je dan naar het ziekenhuis.

De eerste echo
Bij het eerste consult krijg je al een echo. Dat is niet bij alle verloskundigenpraktijken zo, maar wij vinden dat een vroege eerste echo meerwaarde heeft voor jou en voor ons. Jij kunt je kindje – hoe klein ook – al een keer bewonderen en wij krijgen al een indruk van de termijn van de zwangerschap.

slide-1024x427

Termijnecho
Bij het tweede consult maakt de verloskundige opnieuw een echo. Deze echo is bedoeld om de zwangerschapsduur en de uitgerekende datum te bepalen, we noemen dit de termijnecho. De termijnecho vindt plaats tussen de 10 en 12 weken zwangerschap. In deze periode is de foetus het nauwkeurigst op te meten. We kunnen aan de hand van de termijnecho heel precies de uitgerekende datum vaststellen.

20 weken echo (SEO)
Het Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO), vaak 20 weken echo genoemd, wordt uitgevoerd door de echoscopiste in het ziekenhuis in Weert. Deze echo is niet verplicht, maar word je wel standaard aangeboden. Tijdens de 20 weken echo worden de groei van de foetus en de hoeveelheid vruchtwater beoordeeld en de positie van de placenta wordt bepaald. Ook kijkt de echoscopiste naar hersenen, aangezicht, hart, maag, nieren, buikwand, navelstreng, blaas, wervelkolom en ledematen van het kindje. Benadrukt wordt dat niet alle aandoeningen zichtbaar zijn. Soms worden tijdens deze uitgebreide echo afwijkingen geconstateerd. De echoscopiste is verplicht dit aan je te melden. We spreken daarom niet van een ‘pretecho’, maar van een structureel echo-onderzoek. De 20-weken echo is geen garantie voor een gezond kind. Niet alle afwijkingen worden gezien op de echo. De echo brengt geen risico’s met zich mee voor moeder en kind en wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Als je besluit om de 20 weken echo te laten uitvoeren, dan zal deze plaatsvinden tussen de 18e en 22e zwangerschapsweek (bij voorkeur rond de 20e week).

Groeiecho
Rond de 32e zwangerschapsweek maken we bij ons op de verloskundigenpraktijk een groeiecho. Soms zal deze echo al eerder in de zwangerschap plaatsvinden en zo nodig later herhaald worden. De groeiecho is bedoeld om de groei van de baby goed in de gaten te houden. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de verloskundige met deze echo mogelijk net iets eerder een achterblijvende of voorlopende groei van de baby kan vaststellen dan met het standaard buikonderzoek met de handen. Tijdens deze echo meten we het hoofd, de buikomtrek en de lengte van het bot in het bovenbeen. Ook kijken we naar de hoeveelheid vruchtwater. Het is geen uitgebreide screeningsecho, zoals de 20 weken echo. Meestal zal deze echo bevestigen dat de baby goed groeit, bij twijfel is een herhalingsecho nodig en bij een groei die buiten de normaalwaardes valt, volgt een consult bij de gynaecoloog. De kans dat er tijdens de echo een afwijking wordt opgespoord is klein, maar niet onmogelijk.

Liggingsecho
Rond 34 weken zwangerschap maken we op onze praktijk standaard bij elke zwangere een liggingsecho, om de ligging van de baby vast te stellen. Ook controleren we tijdens deze echo de hoeveelheid vruchtwater. Mocht er op dat moment sprake zijn van een stuitligging, dan verwijst de verloskundige je door naar de gynaecoloog.