Zwangerschapscursus als voorbereiding
Een zwangerschapscursus bereid je voor op de bevalling. De keuze voor het wel of niet volgen van een zwangerschapscursus, alleen of met je partner, is persoonlijk. In Weert en omgeving kun je verschillende zwangerschapscursussen volgen. Bij de meeste is er ook een partneravond.

Onderdelen van vrijwel alle zwangerschapscursussen zijn:

  • Bekkenbodemoefeningen
  • Ademhalingstechnieken
  • Houdingsadviezen
  • Informatie over de bevalling

In Weert e.o. kun je de volgende zwangerschapscursussen volgen:

Zwangerfit®

Zwangerfit® is een cursus voor de gezonde, zwangere vrouw die graag actief wil blijven tijdens de zwangerschap. Vrouwen die zwanger zijn en gewend zijn regelmatig te sporten, zoeken vaak naar een verantwoorde manier om zich te kunnen blijven inspannen. Ook mensen met bekkenklachten kunnen meedoen aan Zwangerfit®, eventueel met een aangepast programma. Er wordt in een groep onder begeleiding van een bekkenfysiotherapeut geoefend. Tijdens de cursus Zwangerfit® wordt aandacht besteed aan onder andere een juiste houding, bekkenbodemoefeningen, ademhalingstechnieken om de weeën op te vangen en ontspanningsoefeningen. In iedere les komt er een bepaald thema aan bod.

Zwangerschapsbegeleiding op haptonomische basis
Contact maken met het kindje tijdens de zwangerschap staat bij zwangerschapsbegeleiding op haptonomische basis centraal. Hierbij leg je de basis voor een veilige hechting. Ook de vader wordt betrokken bij deze vorm van zwangerschapsbegeleiding. Er is aandacht voor:

  • Je kindje al tijdens de zwangerschap verwelkomen door aanraken, wiegen en uitnodigen tot bewegen
  • Samen met je partner betrokken zijn bij de zwangerschap en de voorbereiding op de bevalling
  • Houding en beweging tijdens zwangerschap
  • Het opvangen van de weeën en omgaan met pijn
  • Gevoelsmatig opzoeken van de juiste bevallingshouding
  • Postnatale ouder- en kind-begeleiding

Bovenstaande cursussen worden georganiseerd door “Topfysiotherapie® en Haptotherapie de Basis” en vinden plaats in hetzelfde pand waar ook Verloskundigenpraktijk Weert gevestigd is. Voor meer informatie of inschrijvingen kun je contact opnemen met de praktijk: 0495-532334. Een e-mail sturen kan ook, naar debasisweert@topfysiotherapie.nl

Zwangerschapsyoga
De nadruk van de cursus zwangerschapsyoga ligt op lichamelijke ontspanning, concentratie en leren om je lichaam op een ontspannen manier voor te bereiden op de bevalling. Daarbij wordt ook stilgestaan bij de emotionele en lichamelijke veranderingen die je ondervindt tijdens de zwangerschap.

Karin van den Wittenboer
tel. 0495-450315.
Boshoverbeek 46
6006 LP  Weert (www.pentacoaching.nl)

Ilse Wolfs
tel. 0495-546850
Yoga Weert
Kanaalstraat 4
Weert (www.ilsewolfs.nl)

Irene Poell
tel. 0654357349,
De Basis
Noordkade 2
6003 ND
Weert (irene@yogairenepoell.nl)

Oefentherapie Cesar

Oefentherapie Cesar is een paramedische behandelmethode, gericht op behandeling en voorkoming van klachten ten gevolge van een onjuist houding- en bewegingspatroon. Iedere zwangerschap brengt veranderingen met zich mee en iedereen ontwikkelt een eigen manier om zich aan deze veranderingen aan te passen. De aanpassingen betreffende houding en beweging gebeuren grotendeels onbewust en zijn niet altijd optimaal voor je lichaam. De basisgedachte achter oefentherapie Cesar tijdens je zwangerschap is: het leren verstandig te bewegen tijdens je zwangerschap en het leren van een goede techniek en houding tijdens de bevalling en daarna. Daarnaast worden voorwaarden geschept om je ervaringen rond de bevalling zo positief mogelijk te laten zijn.

Oefentherapie Cesar Weert, tel 0495-541700, Maaseikerweg 45, 6005 AA Weert (www.zwangerschapsgymweert.nl)

Baby & Zo
Na de bevalling kun je een cursus baby & Zo volgen. Tijdens de cursus leer je massagetechnieken waarmee je je baby volledig kunt laten ontspannen en is er aandacht voor het herstel van je lichaam na de bevalling. Een belangrijk onderdeel is hier het trainen van je bekkenbodem. Met mindfulness oefeningen leer je om met aandacht bezig te zijn met jezelf en je baby. Ook komen praktische zaken aanbod, zoals het op de juiste wijze dragen van je baby. Je kunt hiermee starten als je kindje 5 weken oud is.

Voor meer informatie zie: www.topfysiotherapie.nl/debasisweert

Cursus EHBO bij kinderen

Speciaal voor cliënten van onze praktijk!

Jaarlijks belanden er duizenden kinderen op de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis door een ongeluk. Veel van deze ongelukken kun je als ouder (verzorger) voorkomen of je kunt direct zelf handelen. Als je maar weet wat je moet doen. Bij de cursus EHBO bij Kinderen leer je wat je kunt doen. Nu je zelf zwanger bent is het een goed moment om te leren hoe je eerste hulp kunt verlenen bij een kind via de snelle en gemakkelijke cursus.

Wacht dus niet langer en start snel met deze cursus! Als u zich aanmeldt via de link dan ontvangt u een korting op de kosten. Veel zorgverzekeraars vergoeden deze, door het Rode Kruis gecertificeerde, cursus.