De geboorte van je baby is niet alleen een gelukkig, maar ook een officieel moment. Er is een nieuw mensje op de wereld gezet. De geboorte van je baby moet bij de burgerlijke stand van de gemeente waar je kindje geboren is, worden aangegeven. De aangifte moet gebeuren binnen 3 werkdagen na de geboorte. Bij de aangifte is nodig: een geldig legitimatiebewijs en een trouwboekje of akte van erkenning. Zowel de moeder als de vader kunnen aangifte doen. Ook kan iemand anders die bij de geboorte aanwezig was de baby aangeven.

Screening: hielprik
Zodra je kind is aangegeven bij burgerzaken op het gemeentehuis, wordt het automatisch opgenomen in het bestand van de ent-organisatie. Deze organisatie is verantwoordelijk voor de inentingen van je kindje, maar ook voor de hielprik en de gehoorscreening. Jaarlijks wordt bij ongeveer 200.000 pasgeborenen de hielprik uitgevoerd. De screening van het hielprikbloed levert belangrijke informatie op over 17 aandoeningen. Vroegtijdige opsporing hiervan is belangrijk om schade aan de gezondheid te voorkomen of te beperken. De hielprik zal door een verpleegkundige van het groen kruis bij jullie thuis worden uitgevoerd tussen de vierde en achtste dag na de bevalling. Je bent niet verplicht om de hielprik bij je kindje te laten doen. Als de uitslag van het onderzoek goed is, ontvang je geen bericht. Wanneer er een afwijkende uitslag is gevonden, ontvang je wel bericht over de uitslag. Je huisarts neemt in dat geval zo snel mogelijk contact met je op. De huisarts zal je onder andere vertellen over de mogelijkheden van vervolgonderzoek.
Aanvullende informatie over de hielprik is te vinden op: www.rivm.nl/hielprik

Screening: gehoortest
De gehoortest wordt meestal in combinatie met de hielprik uitgevoerd. De uitslag is meteen bekend. De gehoortest is pijnloos en duurt maar een paar minuten. Een goed gehoor is belangrijk voor de ontwikkeling van de taal en het goed leren praten. Hoe eerder een slecht gehoor wordt ontdekt, hoe beter vaak de behandelingsmogelijkheden. De gevolgen voor het kind blijven hierdoor zo beperkt mogelijk.
Aanvullende informatie over de gehoortest is te vinden op: www.rivm.nl/gehoorscreening